runstenar unor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan Blixt


Hilde

Här står det Hilde med de vikingatida runorna, och det är nog det jag skulle välja om jag vore du, eftersom det är ett namn från vikingatiden och skulle därför ha sett ut så här i skrift. Man skulle även kunna använda de medeltida runorna som skapades för att kunna skriva samma texter med både runor och de latinska bokstäverna (alltså de vi har idag och som den här texten är skriven med), men det känns inte riktigt rätt när det gäller Hilde. Skriver du så här, så blir det "mest rätt", och det är dessa medeltida runor jag skulle hugga om jag fick en beställning på en runsten som skulle skrivas på modern svenska.

Det är förstås en smaksak vilka runor man väljer, men se bara till att INTE välja runor från den urnordiska runraden, för då blir det verkligen fel. Jag har insett att många tycker att det ser coolt ut, men med de runorna är det ännu svårare att få till rätt ljud i förhållande till dagens språk.


Lite historia om namnet 

Jag vet inte om du vet bakgrunden till namnet Hilde, men jag skriver lite här ändå. Hild var nämligen en av Odens valkyrior och namnet betyder kort och gott "strid" eller "kamp". Hilde är den danska (och därmed även norska) versionen av namnet. I Sverige blir det Hilda istället. Enligt de fornnordiska sagorna var Hild dotter till kung Högne, men hon blev bortrövad av vikingahövdingen Hedin (som betyder luden eller hårig). Hild eggade sin far till strid och hämnd samtidigt som hon eggade Hedin till kamp lika mycket. Det blev en evighetens batalj mellan de två och deras män, det så kallade Hjadningaviget, och kampen mot varandra sker på olika öar i Nordsjön och Östersjön. Hild gick nämligen omkring bland de fallna krigarna och uppväckte dem med galdrar enlige en källa och med en kyss enligt en annan skrift. Därmed väcktes de ur dödens sömn och kunde fortsätta kampen.

I en källa är Hild egentligen Freja som har bytt skepnad, men oavsett vilket är Hild den valkyria som är det vilda och vansinniga krigets personifikation. Hild är den fjärde av de sköldmör som Voluspás sierska ser rida till gudarnas jord. I Grimnismal är Hild den tredje av de valkyrior som bär fram öl till einhärjarna i Odens Valhall.Kom gärna med synpunkter!