Här finns ett antal mer eller mindre intressanta historier om runor, nordisk mytologi och vikingar!

Jag har valt att inte ta med källorna i samband med texterna, men allt finns redovisat under länken Litteratur. För frågor eller annat hänvisar jag till gästboken eller att skriva ett mejl till min adress på startsidan.


     
Ár var alda
þat er ekki var.
Vara sandr né sær
né svalar unnir.
Jorð fansk eigi
né upphiminn,
gap var ginnunga
en gras ekki.

Det var tidens början
när inget var till,
varken sand eller hav
eller svala vågor.
Jorden fanns inte,
ej himmelen ovan.
Ett väldigt gap fanns,
men inte gräs.


   

På Öland finns en mycket märklig och spännande runsten som lämnar fler frågor än svar. Läs om Karlevistenen och Sibbe Gode här.

Ett sägenomspunnet slag mellan två väldiga vikingahärar sägs ha stått vid en plats som kallats Fyrisvallarna. Det är delvis berättelsen om hur Sverige blev Sverige!
Många är de magiska föremål och artefakter som kom ur smeden Völunds smedja. Sagan är däremot vemodig och sorglig med hämnd och ond bråd död.
Den mest kända av alla sagor från germanskt område torde vara den om Sigurd Fafnesbane. Läs om hur hjälten Sigurd dräper både draken och den svekfulle Regin.
En historisk person som det finns många berättelser omkring är Ingjald Illråde. Det finns en plats på Fogdön i Sörmland som kallas Ingjaldshögen, men om den forntida kungen ligger där är tveksamt.
Under vikingatiden trodde man på magin som fanns i runorna, och det fanns även runokarlar som behärskade konsten att använda så kallade rungaldrar.
Om världens tillblivelse handlar sagan om Ymer.
En hiskelig varelse vid namn Hyrrokin finns på en skånsk runsten, men vem hon var kan du läsa om här.

Tillbaka till Staffans runsida