runstenar runor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan Blixt

Startsidan
Småland
Vetlanda
Östkusten
Eksjö
Växjö


Sm 76 Komstad, Sävsjö

Flisan som är kvar av stenen
Det här oansenliga fragmentet är allt som finns kvar av en runsten som turligt nog Daniel Hadorph ritade av till Bautil när det begav sig. Stenen stod ursprungligen närmare ån invid vägkorset till den gamla landsvägen, men enligt uppgift försvann stenen "till murning" 1808 då man odlade upp marken. Då C.F. Nordensköld sökte efter runstenen 1885 hittade han den inte, men en kväll kom en "fattig karl" och berättade att han hade en sten med runor på i sin spis - det visade sig vara den förlorade stenen! 1903 slutligen såg Otto von Friesen till att den här biten ställdes upp i gästgiveriets trädgård, men övriga delar tycks vara försvunna för all framtid; stugan den fanns i är riven, men några stenar har man aldrig hittat.

Som tur är har det viktigaste namnet på stenen bevarats in i våra dagar, nämligen Hákon. Denne Håkon är inte vem som helst, utan den norske Ladejarlen Håkon Eriksson som var i förbund med den mäktige Knut den Store! Inte illa av en Sävsjöbo! De lärde har diskuterat fram och tillbaka om det verkligen kan vara den Håkon Jarl som stenen syftar på, men läser man på Sm77 så syns snart  ett samband som det är svårt att säga emot.

(tufa : risti : stin : þina : eftiR : ura : faþur : sin : stalar)
a : hkunaR :
(iarls)

"Tova reste denna sten efter sin fader Vråe, Håkon jarls stallare."

Tova är förstås en kvinna, och Vråe är troligen ett tillnamn från början. Vrå betyder 'ogin och vresig'. Jarlen var bland det viktigaste ämbetet som fanns under vikingatid och medeltid, och det var män som styrde över ett visst område. Var man hans stallare motsvarar det ungefär en hovmarskalk, och ansågs alltså som den främste i hirden eller följet.
Småländska lavar och mossor som Linné skulle ha gillat!
Småländsk mossa och lav