runstenar runor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan BlixtÄldre loggar:
2007. 2008.


25 dec
Den andra av de två stenarna vid det gamla vadstället vid Ulunda ligger nu ute, U 793. Eriksgatan beskrivs också.
14 dec
Efter en osedvanligt hektisk period med skrivande på manus och annat på både arbetstid och vid sidan av, har jag nu ändå till slut fått ut ännu en sten. Det är runstenen Sö 200 som står vid det mäktiga Åsa gravfält på Selaön.
20 nov
Då finns grannen till stenen från igår utlagd: Sö 203, som står i samma hage på Selaön.
19 nov
Den mindre av de två stenarna i Östa hage, Sö 202, på Selaön finns nu att beskåda. Grannstenen kommer inom någon dag eller två!
4 nov
Nu har något så gräsligt hänt som att det har gått en hel månad utan att jag har fått ut en sten på den här sidan. Det blir bara värre och värre verkar det som. Nåja, jag har i alla fall haft två offentliga föreläsningar om runor sedan den förra stenen kom ut, och dessutom hunnit få en beställning på en runsten som ska huggas! Kompensation? Nja ...
Hur som helst. Nu finns runstenen på Selaön vi Mervalla utlagd. Det borde glädja Lauma Gulbe i Lettland extra mycket!
28 sept
Då finns en av stenarna vid Ulunda vad utanför Enköping utlagd, nämligen U 792. Härligt! En färsk sten på denna sida hör inte till vanligheterna nu för tiden! Mer kommer!
20 sept
Jag kan inget annat säga än att det har gått trögt med denna sida på sistone, och den stora skurken i dramat är korsordstillverkningen som jag ahr börjat med. Det slukar i princip all ledig tid, så nu har jag gått ner i antalet uppdrag. Förhoppningsvis ger det effekt på den här sidan. En stor händelse för mig personligen som är kopplat till runstenar är att min alldeles egna runsten nu står färdigrest! Titta och njut!

Dessutom ska jag ha föreläsning om runstenar 13:e oktober i Mariedals hembygdsgård (Frövi) och den 29:e oktober i Missionskyrkan i Frövi. De senare är intresserade av det kristna innehållet på runstenarna, så det blir en lite annorlunda vinkling mot vad jag brukar säga. Kom om du vill och kan och har lust!
3 sept
NU är MIN alldeles egna sten färdighuggen och färdigmålad! Hurra! Nu kan man se bilder på den om man vill. Inskriften kommer senare ...
22 aug
Suck. Det här har verkligen varit en svag sommar för den här sidan. Det är korsordstillverkningen framför allt som stjäl tid från detta, men jag ska ändå sträva efter att få ut lite fler stenar än tanken det senaste halvåret. Nu kan jag stolt visa upp den första stenen från ett helt nytt landskap, Värmland! Det är Järsbergsstenen söder om Kristinehamn som nu finns ute. En urnordisk inskrift minsann!
27 juli
Då finns de två kvarvarande stenarna vid Överselö kyrka utlagda, nämligen Sö 206 och Sö 208. det är två parstenar med en vacker speglevänd ornamentik.
17 juli
Något så ovanligt för den här sidan som en nyhet från Småland kan härmed presenteras: Sm 130 i Eksjö. Sedan sist har jag dessutom hunnit hugga en liten runsten i Löa hytta norr om Lindesberg, men jag återkommer med bilder när den har blivit rest på lämplig plats.
5 juli
Då har det hemska hänt: det har gått en hel månad och lite till mellan nyheterna på den här sidan. Jag har dock denna gång varit bortrest och haft en osedvanligt arbetstyngd vår både på jobbet och vid sidan av. Nåväl, jag ska försöka få ut några extra den veckan som kompensation. Nu finns i alla fall den länge försummade Sigurdristningen i Ramsundsberget utanför Eskilstuna utlagd. Dessutom har jag själv huggit färdigt en häll på Bohus-Malmön på västkusten!
20 maj
Då har ytterligare två av stenarna vid Överselö kyrka kommit ut på sidan: Sö 207 och Sö 205. Dessutom har jag lagt till lite om själva kyrkan på Sö 204. Även Ingvarsstenen i Stäringe, Sö 320, har fått ett tillägg angående sjönamnet Båven. Håll till godo!
17 maj
Förra helgen var jag ute vid Överselös kyrka för att ta lite bilder. Två av stenarna där finns nu ute på min sida: Sö 204 och Sö 377. Fler kommer inom kort!
8 maj 09
Usch och fy vilken tid det har tagit från förra gången till nu! Illa! Men på söndag ska jag till Selaön för att ta lite nya bilder - kul! Nu ligger redan en sten från Selaön ute, nämligen Sö 197 vid Kolsundet. Titta på den så länge.
17 apr 09
En lustig runristning från Fogdön finns nu att titta på: Sö 324. Jag har även lagt ut en ny bild på min egen runsten. Nu fattas bara den sista slingan! (Ja, jag vet att den ser lite amatörmässig ut, men tänk på att det är mitt första försök.)
4 apr 09
Då har en av Kolsundsstenarna på Selaön kommit ut, Sö 196. Nu närmar sig verkligen tiden för runstensutflykter - härligt!
19 mar 09
En sten som saknar tillhörande karta har härmed kommit fram ur gömmorna - Brostenen U 617 i Uppland. Anledningen är att jag fick en fråga från en skridskoåkande Marianne som skickade ett mejl och undrade lite om den här stenen. Då tyckte jag att jag lika gärna kunde lägga ut den på min sida, men kartan kommer först senare. Trakten kring Bro i Uppland är annars ett område där jag har många bilder, så det torde bli nästa karta som produceras av mig. Tills vidare kommer man till den här stenen via Upplandskartans länkar.
4 mar 09
Den stora runstenen vid Ytterenhörna kyrka utanför Södertälje ligger nu ute på min sida. Bilderna är tagna med min gamla kamera, och är väl inte så där jättebra, men det är ändå värre hur skicket på stenen var när jag var där för tre år sedan. Jag ska försöka komma förbi där i sommar, så kanske det kan bli en bättre bild på en bättre vårdad sten?
15 feb 09
Nu har det minsann hänt en del på den här sidan de senaste tre dagarna! Ytterligare en (eller egentligen tre) ristningar har nu kommit ut, och det är Sö 311, Sö 312 och Sö 313 inne i Södertälje.
13 feb 09
Den mycket spännande stenen i Turinge kyrkas vapenhus, Sö 338, ligger härmed ute. Det är verkligen en sten som gjord för att skriva en roman om, så jag får väl se när den blir klar ...
12 feb 09
Efter att återigen ha lagt en del tid på ytterligare en karta, Södertörn runt Södertälje, så hoppas jag att kunna komma ut med lite fler stenar inom kort. Så länge kanske den mycket udda ristningen från Botkyrka kyrka kan duga?
30 jan 09
Nu kan man titta på den intressanta stenen vi Aspa bro. Det är på den här stenen som namnet Svitjod omnämns för första gången, och jag har skrivit lite extra om just det namnet. Som en liten bonus finns en bild på en av Skånes runstenar med - förklaring finns i länken ovan!
21 jan 09
Två av stenarna vid Aspa bro (Ludgo församling) i Sörmland finns nu att se: Sö 138 och Sö 141. två till vid samma bro kommer snart, hoppas jag ...
6 jan 09
Då har det nya året 2009 snart avverkat en vecka. Själv har jag haft fullt hus hela jul- och nyårshelgen känns det so. Den lediga tid som har erbjudits har jag ägnat åt att konstruera korsord. Jag kommer från och med i år att synas i tidningen Lyckokryss, och vad det lider även i Dagens nyheters fredagskryss. Runstenar på den här sidan har det således blivit en aning skralt med den senaste månaden. Nu finns den första stenen från kartan runt Skokloster slott i Uppland, U 679, utlagd. Härligt! Även ett par bilder från arbetet med min egen sten har tillkommit på "Min sten"-sidan.
10 feb 07
Den nya runsidan www.svenskarunstenar.net är härmed invigd!
Kom gärna med synpunkter!