runstenar runor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan Blixt

15 dec 07
Nu är snart ännu ett år till ända, och jag är dessvärre alltför långt ifrån att ha hunnit med att lägga ut allt från den gamla sidan. Jag gör dock så gott jag kan, men nästa år ska jag försöka varva "det gamla" med lite nyare material. Jag ska dessutom ta mig till Selaön på vårkanten och ta lite bättre (och fler) bilder på stenarna där. Nu har Sö 106 i Kjula i alla fall kommit ut, och därtill har jag efter typ fem års slöhet skrivit om släkten bakom Sigurdristningen såväl som Kjulastenen. Förresten så tillhör även Sigurdristningen de inskrifter som jag ska ta nya bilder på, så även den får vänta på samma sätt som Selaöns stenar.
4 dec 07
Tynässtenen utanför Strängnäs, Sö 328, har lagts till högen av redan tidigare utlagda stenar på denna sida. Jag har fogat till en kommentar om ett pronomen som man kanske kan fundera på.
30 nov 07
Då har Sö 280 vid Strängnäs domkyrkogård också kommit ut. Därmed är den sista från domkyrkans omgivningar utlagd, och fler kommer - var så säkra!
28 nov 07
Den sista av stenarna som sitter i Strängnäs domkyrkas yttervägg finns nu att betitta - Sö 281. Snart dags för någon nyhet från Uppland eller så tror jag ...
26 nov 07
De synnerligen intressanta stenarna Sö 278 och Sö 279 i Strängnäs ligger från och med nu ute med lite nya bilder och lite utförligare text.
19 nov 07
Nu ni! Nu kan man äntligen läsa om Ingvars egen sten i Strängnäs domkyrka, Sö 277. Håll till godo!
17 nov 07
Ett par stenar i Strängnäs domkyrka har nu kommit ut på denna sida, nämligen Sö 275 och Sö 276. Fler kommer, var så säkra!
15 nov 07
Förfärligt vad det kan gå dagar mellan mina stenutlägg, men nu har jag fått lite ork och lust igen. Därför finns Sö 333 och Sö 335 i Ärja kyrkoruin utlagda från och med nu. Även den lilla flisan Sö 334 i Mariefreds kyrka har nu kommit ut. Jag önskar att det kunde gå fortare att få ut allt det gamla, men trägen vinner!
24 okt 07
Grannen till förra stenen finns nu ute, U 847. Det står lite extra om runristaren Åsmund Kåresson, men mer blir det väl när jag kommer uppåt Sandviken och Gävle till våren!
23 okt 07
Äntligen lite nytt! U 846 har härmed kommit ut ur gömmorna, och jag hoppas kunna spä på med grannstenen inom kort.
9 okt 07
Jag fortsätter mitt värv att lägga ut "de gamla" stenarna - Sö 187 är härmed ute på nätet. Jag har upptäckt att min sida kan se annorlunda ut om du har en webbläsare av sent datum. På jpbbet har vi nämligen fått en ny version av Explorer, och texten på min sida blir fetare med följden att det blir ett fult glapp mellan runorna och texten därunder. Inget går förlorat, men det SER FULT ut! Hemma och på andra ställen ser sidan ut som det är tänkt i både Netscape och Explorer, men de är alltså inte uppdaterade till den senaste versionen. Det är bara att gilla läget eller byta webbläsare ...
5 okt 07
Tre stenar från Mariefred har nu kommit ut på min nya sajt. Dessa är följande: Sö 182, Sö 183 och Sö 184. Det tar sig. Nästa gång tror jag att jag ska fixa ut en nyhet som omväxling till alla "gamla" stenar från min andra sajt. Vi får se hur det blir ...
1 okt 07
Höstrusket blir alltmer påtagligt, och i samband med det ökar lusten och möjligheten att sitta vid datorn för min del. Nu har sten nummer två vid Gripsholm kommit ut: Sö 178. Dessutom har jag lagt till två länkar på min länksida efter tips från Bussmicke och Roland Johansson. Bussmicke gör reklam för sig själv, medan Roland tycker att Historiska museet borde finnas med som länk. Tycker jag med.
28 sep 07
Det tar längre tid än vad jag vill att lägga ut allt gammalt på den nya sidan, men ska det göras ordentligt från början får det nog ta den tid det tar. Jag hoppas att någon ser att runorna i princip har samma form i verkligheten som de har på mina sidor. Till exempel. Eller att bilderna är bättre. Eller att det finns viss ordning på det mesta. Typ. Nåja, två stenar som tog fler timmar i anspråk än om jag hade skrivit om dem som nya ligger äntligen ute: Sö 188 och Sö 189.
27 sep 07
Stenen i Kärnbo kyrkoruin, Sö 177, är härmed ute för allmän beskådan.
11 sep 07
Nu finns Ingvarssten nummer ett ute: Sö 179 vid Gripsholms slott. Dessutom ett antal nytagna bilder (och några tilläggsbilder) på följande Närkestenar: Nä 11, Nä 13 och Nä 15.
7 sep 07
Några nytagna bilder på en del runstenar finns nu att titta på, liksom vissa textjusteringar: Sö 96, Sö 98, Sö 112, Sö 113, nyfynd i Kolunda samt Sö 116. Strängnässtenarna kommer inom kort, och förhoppningsvis även Kjulas mäktiga sten och Sigurdristningen.
2 sep 07
Jag har nu stiftat bekantskap med sidan Arkeologiforum - en förträfflig mötesplats för den historiskt intresserade! Så mycket att läsa! På den här sidan börjar det hända lite mer nu, än vad det gjort under hela sommaren. Jag har fixat sidan med kartan på Yngaren i Sörmland, och därtill faktiskt lagt ut en ny sten, nämligen Sö 360. Inte illa! Dessutom har jag justerat lite skönhetsfel på vissa sidor, till exempel ett par stenar i Västmanland. Mer kommer!
22 aug 07
Ännu en Sörmlandskarta finns nu tillgänglig - Nyköpingstrakten. Jag har även lagt ut den första av de två Släbrostenarna, Sö 45.
17 aug 07
Efter mycket om och men har jag då äntligen fixat Strängnäskartan och lagt den första stenen därifrån, Aspö. Ja, jag ska försöka bättra mig, men datorhaveriet i början av sommaren och husmålning hela semestern har satt sina spår i motivationsdelen i hjärnan ...
15 juli 07
De två sista stenarna från den "gamla" Smålandssidan finns nu ute (övriga dröjer tills jag har hunnit ta kort på dem igen): Sm 101 i Nöbbele och Nyfyndet i Mellby.
13 juli 07
Äntligen! Kära syster har köpt ett bildbehandlingsprogram på e-Bay, och det är samma som jag har använt innan datorn kraschade. Hurra!! Allt är toppen! Nu väntar jag bara på att Bertil ska köra hit mitt utvalda runstensämne också, så jag kan börja hugga min egen sten. Jag undrar också om jag kommer att komma med i tidningen någon gång, för det var trots allt i mitten av maj som jag blev intervjuad. Hur som helst - nu finns Sm 100 utlagd.
8 juli 07
Nu finns även Sm 89 och Sm 99 ute. Jag har upptäckt ett grovt länkfel på smålandsstenarna, men nu är det åtgärdat!
7 juli 07
Det känns inget vidare med den här kraschen i färskt minne, för det var redan tillräckligt med arbete som det var. Jag har förvisso fixat ett nytt bildbehandlingsprogram, men det är av en senare version = flashigare och därmed mindre användbart! Så är det jämt - det allra enklaste går inte att utföra i uppdaterade programvaror. Suck! Nåja. Nu ska jag väl börja med arbetet att lägga ut de stenar från den gamla sidan som ännu är kvar att lägga ut. Först ut är Alsedastenen i Småland.
16 juni 07
KATASTROF! NU har det hänt som bara händer andra! Min hårddisk har kraschat! Ack och ve! Visst har jag haft back-up på en hel del, men långtifrån allt. Många personliga bilder har gått förlorade, och en del av runstensmaterialet. Det största skadan på den fronten är de outlagda runstenarna från Småland - de bilderna är helt väck! Som tur är, står ju stenarna kvar, men ändå. Tusen tack till Weine Ohlsson på mitt jobb för din insats att rädda det som kunde räddas innan min gamla hårddisk ersattes av en ny. Du är årets hjälte! Jag håller som bäst på att fixa till alla program, internetuppkopplingar, program, mappar och annat, så den här sidan kommer dessvärre att ligga nere någon vecka till. Märkligt nog verkar just den här mappen med alla färdigskrivna runstenar ha klarat sig allra bäst. Vad det nu beror på? Jag återkommer!
30 maj 07
Då har jag haft min intervju med en reporter från NA, men det visar sig väl när artikeln eventuellt kommer med i tidningen. Kul hur som helst! Jag har äntligen lagt ut några boktitlar till knappen Litteratur, men listan är ännu inte färdig. Det kommer vad det lider. Dessutom finns det också en bild på mig om man klickar på den lilla bilden på startsidan. Nästa döda länk är Ingvarsstenarna, men vi får väl se när den blir verklighet. Jag skulle gärna vilja få ut någpn ny sten igen, liksom påbörja arbetet med de kvarvarande sörmlandskartorna och stenarna där. Problemet är det där med tid och ork. Det kommer dock att fyllas på, så tålamod är bra att ha!
25 maj 07
Tre stenar till från trakten av Sävsjö finns nu ute: Sm 77, Sm 78 och Sm 80. Den sistnämnda är en fin en! För övrigt ska jag de närmaste två veckorna iväg på två bussresor med runstensintresserade resenärer och dessutom ska jag bli intervjuad av Nerikes Allehanda! Häftigt!
23 maj 07
En ynka liten sten från Småland, Sm 76, ligger nu ute. Alltid nå't, som flickan sa.
19 maj 07
Vetlanda har en park som heter Apoteksparken, och där står Sm 110. Jag har lagt till lite fakta på den jämfört med tidigare, och dessutom har Sm 71 vid Sandsjö fått en sägen som extra bonus!
16 maj 07
Nu börjar det hända lite mer nytt jämfört med den "gamla" sidan också, å de e kul! Jag var på runutflykt i helgen som var, och då knäppte jag ett antal stenar i Enköpingstrakten, så den kartan har reviderats och kompletterats. Ska bara fixa klart Småland först, så ska jag sedan lägga ut en ny sten från just Enköping.
11 maj 07
Nu har jag börjat ordna till stenarna i Vetlandatrakten, och först ut är den mäktiga Sandsjöstenen Sm 71. Lite ny fakta har jag passat på att lägga till. Dessutom finns nu Kalle Runristare med som direktlänk på startsidan! Kolla den!
5 maj 07
Nu finns de tre stenarna som hittills är utlagda på kartan Eksjötrakten: Sm 127, Sm 132 och Sm 133. Inte illa med tanke på min insats den senaste tiden!
4 maj 07
Det är nästan så jag skäms, men det har varit lite rörigt ett tag nu, och dessutom väldigt mycket på jobbet. Jag har i alla fall lyckats få till de smålandskartor som finns på den gamla sidan, men i bättre format och utförande. Kolla Småland och klicka vidare! Mer kommer, och dessutom ska jag försöka ge mig iväg på en liten runutflykt nästa helg om allt går som det ska - någon som vill följa med?
19 april 07
Äntligen en nyutlagd sten - U 867! Det kan ju tänkas att det är någon därute som börjar tycka att det händer för lite nytt på sidan, men jag försöker hinna med så mycket jag kan av "det gamla". Nästa steg är Småland, därefter resten av Sörmland.
14 april 07
Nu har jag klämt ut de sista av "de gamla" stenarna i trakten av Ekoln utanför Uppsala: U 860, U 861, U 862, U 865, U 868 och U 870. Nästa steg blir Småland, men innan dess ska jag få ut en nyhet som utlovat!
11 april 07
De två runstenarna vid det uppländska Frövi finns nu utlagda och kan ses på: U 856 och U 857.
9 april 07
Ännu några stenar från Uppland har hamnat på min nya fina sida. De är som följer: U 848, U 854 och U 855. Fler kommer ...
8 april 07
Trakten kring norra Ekolnstranden börjar så sakteliga ta form. Förutom själva kartan finns i nuläget följande stenar utlagda: U 840 och U 841 i Dalby kyrka samt U 842. Fler kommer inom kort!
5 april 07
Nu börjar det onekligen spritta i benen när man tänker på att få göra några runstensutflykter, och det lär det bli inom kort. Påsklov, stavas det! Dessutom drar allsvenskan i fotboll igång, och äntligen är ÖSK med igen. Snacka om vårkänslor! Nu har jag fixat ur kartan över Uppland och närkartan över Enköpingstrakten. Dessutom områdets enda sten i nuläget, U 785 vid Tillinge kyrka. Närmast följer trakten kring norra Ekoln, och då utlovas en och annan nyhet, som jag tidigare nämnt. Ny bakgrund på Upplands-stenarna för övrigt.
30 mars 07
Stenkvistas bidrag till Sörmlands runinskrifter Sö 111 ligger nu ute, liksom resten på Eskilstunatrakten (förutom Sigurdristningen och Kjula, som jag alltså väntar lite med): Sö 116 och Sö 118. Vidare de båda ristningarna Sö 336 och Sö 337. Slutligen nyfyndet i Harby utanför Kjula.
29 mars 07
Nu har det blivit lite klent med utpytsandet av runstenar, men det tar förskräckligt mycket tid i anspråk - tid som jag normalt inte har som hårt arbetande fyrabarnsfader. Nog med gnäll, för nu ligger de tre Kolundastenarna ute: Sö 112, Sö 113 och nyfyndet från 1997. Dessutom en av historierna, nämligen den om rungaldrar. Jag vill verkligen göra rätt från början den här gången så det får ta den tid det tar, men nästa område jag ska ge mig i kast med blir Uppland och Norra Ekoln. Då kommer jag även att slänga ut några nyheter, för lite måste man ju ha att se fram emot!
22 mars 07
Jag väntar med Kjula-stenen (Sö 106) också, eftersom den hör ihop med Sigurdristningen på sätt och vis. Däremot finns nu Sö 105 ute, liksom de tre stenarna vid Gredby gata: Sö 107, Sö 108, Sö 109.
18 mars 07
De två stenarna i Vävle är senaste tillskottet: Sö 102 och Sö 103. Båda bilderna behöver för övrigt ersättas med ett par tydligare och bättre och finnare och så. Sigurdristningen kommer, men jag funderar på att fixa lite nyare bilder än de jag har så fort våren är har på allvar. Vi får väl se! Som extra mumma har jag gjort klart ett helt landskap till, nämligen Jämtland. VIlket inte var så svårt, eftersom Frösöstenen är den enda runstenen i hela den landsändan!
17 mars 07
Jaha, då har man lagt ytterligare ett år till sitt liv idag. Min hustru gav mig bland annat några timmar ledigt att göra vad jag vill - "typ sitta med runstenar på datorn", som en av döttrarna sa. Så då gjorde jag delvis det: Sö 96, Sö 97, Sö 98 och Sö 99-100 vid Jäders kyrka finns nu ute som en direkt följd av det.
14 mars 07
Samtliga stenar runt Tumbo kyrka finns nu tillgängliga i och med att dessa är ute: Sö 362, Sö 363 samt de båda nyfynden från 1958 resp. 1963. Dessutom hittar man Sö 90 och Sö 92 på sidan numera. Den sistnämnda med nya bilder, och samtliga stenar har förstås bättre skärpa på bilderna.
11 mars 07
Efter en söndag fylld med annat har jag ändå lyckats med att skapa mallar och kartsidor till Sörmland. Den enda klickbara "närkarta" är i nuläget Eskilstunatrakten. Till denna karta hör stenarna runt Tumbo kyrka, och jag har lagt ut Sö 82 och Sö 84. Det tar sig!
10 mars 07
Nu är äntligen alla Närkestenar klara! Sist ut är de tre i trakten av Götlunda: Nä 31, Nä 32 och Nä 34. Nu är det bara att börja beta av Sörmland och Uppland och Småland ...
7 mars 07
Jag inser allt mer att jag har utvecklat innehållet på sidorna allt sedan starten av den gamla hemsidan, för det är ju nästan skämmigt lite som står på en del av Närkes runstenar. Nu är detta åtgärdat även på dessa två: Nä 29 och Nä 30. Observera att runorna under huvudbilden på alla sidor numera överensstämmer med hur de ser ut på den verkliga runstenen - flott va?
5 mars 07
Sjuka barn och ett visst finlir har dragit ned arbetstempot de senaste två dagarna: alla Närkestenar har justerats med 2 ynka små pixlar i kanterna på textkolumnerna. Bättre att läsa och mer luft mellan bilderna och texten. Snyggare dessutom! Västmanlands stenar justerar jag snart på samma sätt. Nu ligger också Glanshammars tre stenar ute: Nä 23, Nä 26 och Nä 27 tillsammans med Nä 20 från Länsmuseet.
4 mars 07
Våren är här! Jag har varit på en träningsmatch i fotboll och sett ÖSK spöa Norrköping. DET är verkligen ett vårtecken, så nu dröjer det inte förrän det går att ge sig ut i naturen på jakt efter lite nya runstenar till sidan! Jag har insett att det är de första stenarna från den gamla sidan som nog kommer att kosta mest tid, eftersom det är där de flesta fulbilderna och skräptexterna finns. När jag kommer till Sörmland, Småland och framför allt Uppland kommer det att gå fortare att få ut allt gammalt material. Senaste tillskottet är Nä 18 och Nä 19. Den senare med bättre återgivna "runor", då jag har insett att det går att fixa även de mest underligt utformade runorna även i run-fonten.
2 mars 07
"Nu gäller det att speeda på för att få ut stenarna." Ja, det var vad jag tänkte när jag började med detta sisyfosarbete. Nu har jag dock insett att det kräver sin tid att göra om bilder och layout, och i vissa fall även delar av texten. Det är bara att se framtiden an. Jag har i alla fall betydligt högre tempo nu än vad jag hade på den gamla sidan, så det finns visst hopp. Nu finns Nä 14 och Nä 15 tillgängliga med lite nytt material.
1 mars 07
Sidan med historier finns nu som klickbar länk, men alla historier är inte utlagda än. De som finns är det bara att klicka på - övriga kommer när de fått bättre utseende!
27 feb 07
Ny landskapssida och nya detaljer på varje sida som gör att det blir mer enhetligt. Puh!
24 feb 07
Det blir något nytt varje dag, men snart är sportlovet slut. Suck! Nu finns i alla fall Nä 11, Nä 12 och Nä 13 utlagda. Som vanligt lite nytt och lite bättre bilder och runor.
23 feb 07
Två Närkestenar till - Nä 8 och Nä 9 - har nu kommit ut. Samma sak här som på Nä 4 när det gäller mer info och bättre bilder! Så även om du har sett stenarna förr, kanske det kan vara ett och annat som känns nytt och fräscht.
22 feb 07
Efter på tok för mycket arbete har jag nu fixat ut Närkekartorna Glanshammar och Södra Närke, men det är attan vad svårt det är att få saker och ting helt rätt i html-koderna! Jag vet inte hur länge jag höll på innan jag gav upp det program jag använder och skrev alla html-taggar för hand! PUH! Men nu blev det rätt med kartorna och länkarna, och den här sidan ska inte bli något hafsverk som den förra bitvis är. Det gör också att jag inser vilken tid det kommer att ta när bilder ska justeras, samtliga runor skrivas om i nytt format och i flera fall tänker jag lägga till både mer info och fler bilder. Det senare gäller i synnerhet de tidigast utlagda stenarna, och Närke är definitivt ett sådant landskap. En första sten är dock ute - Nä 4. Skarpare bild, tydligare runor och lite nyskrivet. En föraning om vad som komma skall!
21 feb 07
De sista av Västmanlands stenar finns nu tillgängliga: Vs20, Vs22 och Vs24. Det fina med en egen tronsal i cyberrymden (läs webbhotell) är att man kan ha fler och större bilder! Det har jag på dessa stenar! Nu ska jag ge mig i kast med Närke ...
20 feb 07
Även Vs14, Vs18 och Vs19 ligger nu ute efter mycket om och men. Det är inte bara layouten som är ny, utan även vissa parameterar och framför allt runorna - suddiga och fjuttiga runor är nu ett minne blott! Det tar lite tid när jag inte är så slängd i html-programmering som jag skulle kunna önska, men jag lär mig mer och mer. Nu funkar dessutom länken till Ingjald.
19 feb 07
Vs2, Vs9, Vs10 och Vs13, är nu ute, liksom fungerande länkar från kartan över Västmanland. Länkarna på sidorna har nu fått en ny design på så sätt att man för musen över de länkar som finns, och vips blir de fetstilta - snyggare så! Svårare att upptäcka länkarna kanske, men det estetiska är ju det viktigaste, och den udda färgen ger förstås viss vägledning! Prova på dessa länkar som finns på denna sida, så går det nog bra. Även berättelsen om Ingjald finns tillgänglig i samma form som tidigare.
17 feb 07
En första layout på hur själva runstenarna kan komma att se ut: Vs1, men det kvarstår en hel del html-programmering som jag inte riktigt behärskar ännu ...
15 feb 07
Nu har jag börjat fixa ut landskapskartorna, och nytt inslag är att det står lite allmänt om runstenarna som finns i just det landskapet. Det är bara att rulla lite nedanför själva kartbilden, så står det lite info. Något fräscht måste jag ju komma med! Nu ligger Sörmland och Närke och Västmanland ute.
13 feb 07
En uppdaterad länksida finns nu ute för allmänt beskådande.
12 feb 07
Då har det äntligen blivit dags för de första anteckningarna på den här sidan - härligt! Jag är mycket tacksam för tips och idéer i denna skapelseprocess, så tveka inte att skicka synpunkter. De närmaste dagarna ska jag försöka få till kartor och huvudmenyer.
10 feb 07
Den nya runsidan www.svenskarunstenar.net är härmed invigd!
Kom gärna med synpunkter!