runstenar runor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan BlixtÄldre loggar:
2007.


5 dec 08
Då finns en sten från östra Småland med på den här sidan också. Runstensbeståndet växer! Kul! Häftigt! Det är den smala stenen i Högsby kyrka, Sm 154, som nu har kommit ut i cyberrymden. Fler kommer, var så säkra ...
30 nov 08
Äntligen har jag blivit klar med en av Upplandskartorna, nämligen den över Ullfjärden och Skoklostertrakten. Det tar så gräsligt med tid bara! Först ska det ritas, sedan prickas in runstenar, sedan scannas och färgläggas, sedan ta ut koordinater, sedan skriva in allt i html-format och sedan ska det läggas ut. Pust! Men nu är det dags för lite fräscha stenar från Uppland, så håll i er.
16 nov 08
Nu har jag faktiskt suttit med den här sidan till och från sedan förra gången, men jag hade glömt hur tidskrävande vissa moment är. Till exempel att leta fram exakta koordinater för alla runstenar på mina inscannade kartor eller att skriva html-kod när man inte är så van. Det blir bra, och det är huvudsaken! Det ska bli riktigt kul att börja beta av Upplandskartorna (tre nya områden är på gång) och de stenar som finns i dessa trakter. Nu finns dock Smålands östkust, eller Kalmar län om man hellre vill det, utlagd. Någon av de stenarna kommer under veckan, om det finns tid bland alla utvecklingssamtal och vattkoppesjuka småtjejer ...
1 nov 08
En liten sten på Selaön får i alla fall komma ut nu: Sö 211 i Ljunga.
30 okt 08
Nu kan man skärskåda den vackra U 760 också. Därmed är de tre stenarna inne i Enköping utlagda. Jag har gjort några kartor ytterligare de senaste dagarna, och de kommer att läggas ut kommande vecka hoppas jag. Bland annat ska jag få till östra Småland, och i samband med det lägga ut två märkliga stenar från den runstensglesa trakten. Selaöns runstenar får anstå till våren, även om det svider, men det är framför allt stenarna runt Överselös kyrka som har dåliga bilder. Jag ahr så det räcker med material över vintern i alla fall ...
25 okt 08
Den här veckan har jag haft fullt upp på jobbet med en barnteater om Pelle Svanslös (kolla här), så det har inte blivit något gjort på den här sidan. Men med tanke på att jag inte har varit världens snabbaste tidigare heller, så får väl en veckas väntetid ses som ett steg framåt? Nu finns i alla fall en av Enköpings stenar ute: U 759. Grannen U 760 kommer inom några dagar! Jag har förresten ritat kartor också, som bara ska scannas in. Så snart det är gjort öppnas ett par nya områden i Uppland. Det du!
17 okt 08
Det är verkligen mycket roligare att få ut lite "nyheter" på den här sidan, än att ägna sig åt det digra arbetet att lägga ut alla mina "gamla" stenar från den förra sidan. Jag ska försöka variera mig lite framöver. Nu finns till exempel en av Enköpings stenar ute: U 758. Fler kommer!
14 okt 08
När ändå ångan är uppe kan jag väl passa på att lägga ut en sten från Enköpingstrakten: Vindsbergas U 794. Det svider när jag sitter och bläddrar i mina mappar från det här området, för det är från den runresan som de flesta bilderna försvann av de som gick förlorade när min dator kraschade förra året. Jag kommer ju inte iväg på några utflykter längre känns det som, men den här stenen har i alla fall två gångbara bilder. Eller rättare sagt - två bilder. Det är inte så lätt att se runristningen ...
13 okt 08
Så där ja! Då finns plötsligt två stenar till ute som båda står vid Ludgo kyrka: ett nyfynd från 1937 och Sö 134. Jag ska försöka hinna fixa en ny karta över den del av Uppland som jag besökte för drygt en månad sedan, för det är en hel del intressanta ristningar därifrån som bara väntar på att få komma ut på den här sidan.
12 okt 08
Så gick det nästan en hel månad innan det kom en sten till på den här sidan. Ja, ja. Nu finns i alla fall Sö 131 ute för den som vill se.
15 sep 08
Tack vare vänligt bistånd från Björn Jonsson i Västerås med bilder från Romfartuna kyrka kan jag nu presentera något så ovanligt som en nyhet från Västmanland: Vs 20. Härligt!
11 sep 08
För lite fart nu känner jag, men sedan sist har det ändå hänt en hel del som inte syns på sidan än. Jag har varit i Uppland med familjen - till Skoklosters slott. Vackert och häftigt, och givetvis stannade vi vid några välplacerade runstenar också. Långt ifrån alla i grannskapet dock, men lite måste man ju spara. Jag har vidare huggit en del på min egen sten, samt målat en stor del av ristningen. Annars finns nu stenarna vid Lids kyrka utlagda: Sö 128 och Sö 129.
21 aug 08
Då har skolorna börjat igen, och därmed även undertecknad. Jag har inte varit på en enda sommautflykt med runstenar som mål, vilket är mycket illa. Jag hoppas fortfarande på att komma iväg till Selaön innan vintern kommer, men vi får väl se. Jag har hur som helst lagt ut en sten just från Selaön, Sö 210 vid Klippinge gård.
8 aug 08
Nu finns en helt nyutlagd sten från Vingåker med i mitt växande runstensbestånd på den här sidan: Sö 71 i Hansta. En så gott som oläslig runsten är det, men ändå!
5 aug 08
Det blir verkligen glest mellan tillfällena nu, men huset måste målas klart innan jobbet börjar igen. Jag fick dock energi till den här sidan när min översättarvän från Japan, mr Akihisa Arakawa, skickade två böcker av Mats G Larsson på japanska. Jag finns blott med på ett hörn eller två i form av runstensfotograf, men äran är stor! Därför passar det så klart bra med att lägga ut en av Greklandsstenarna: Sö 163 vid Täckhammar utanför Nyköping.
14 juli 08
Nu har det gått lite väl lång tid mellan stenarna igen, men nu har jag varit på semester och donat med huset. Och huggit runor, både på västkusten och här hemma. Jag har lovat en kollega att hugga i en häll på hennes tomt på Bohus-Malmön, så det har jag påbörjat:

Bohus-Malmön

Nu ligger i alla fall två stenar från Selaön ute: Sö 194 och Sö 195 vid gården Brössike. Jag och familjen passerade ett antal runstenar i Västergötland på vår färd mot västkusten, så jag tog förstås kort på dessa. Nu har jag egentligen inte tänkt börja med detta landskap än på ett tag, men kanske att jag gör som jag har gjort med Öland och lägger ut några stycken i alla fall. Vi får se!
24 juni 08
Jag har nu (förhoppningsvis) fixat till sidan över Vingåker. Hittills ligger bara en sten ute, nyfyndet i Julita, men fler kommer.
13 juni 08
En av Fogdöns stenar ligger nu ute: Sö 321 i Kråktorp.
11 juni 08
Nu finns den så kallade Göksten ute för allmän beskådan. Jag upptäckte då att jag inte har lagt ut Sigurdristningen ännu, men sedan insåg jag lika snabbt att några av bilderna därifrån har gått förlorade i mitt infernaliska datorhaveri förra året. Jag ska fixa bilder inom kort, var så säker! Sommarlovet lurar runt hörnet och därmed en resa till Ramsundsberget och Selaöns alla stenar, som också är fragmentariskt bevarade på min hårddisk. Det bästa med att ens dator pajar är att man lär sig vara extra noga med att ha back-up på allt man inte vill mista, så fickminnen och extra lagringsplatser är väldigt bra!
9 juni 08
Det går tydligen sämre och sämre att få ut stenar nu för tiden, men snart är det sommarlov, och då ska jag ha mer tid än annars. En liten sten utanför Härad kyrka finns nu utlagd, Sö 325.
24 maj 08
Nu har jag äntligen fått ut bilder på min egen runsten! Det är bara att titta och förundras över hur tokig man kan bli. Kan även passa på att ta med en länk från lokaltidningen när de var här och gjorde ett reportage om mina trevande runstenshuggarförsök:


Lite pinsamt är det, men är det nyhetstorka så är det. En vän till mig påpekade skämtsamt att han har hyvlat på en sarkofag i källaren i flera år utan att ha blivit uppmärksammad. Det här ligger väl på den nivån om man säger så, men min sten existerar i alla fall! Nördvarning var ordet sa Bull.
13 maj 08
Jag var i Uppland i helgen på jakt efter ett antal runstenar som är resta över Greklandsfarare. Jag har nämligen lovat att hjälpa en man från Japan med bilder till boken "Väringar" av Mats G Larsson, vilken han just har översatt till japanska! Häftigt! Som betalning får jag ett par japanska utgåvor - snacka om kuriöst inslag i bokhyllan. En runsten från Rällinge med fler bilder än tidigare ligger nu ute. Jag ska förhoppningsvis vara klar med länken till min egen sten snart...
27 apr 08
Nu finns Spångastenen Sö 164 utlagd, med nytagna bilder och en vinterbild (från en numera okänd välgörare). Jag ska verkligen försöka få till lite bilder på MIN runsten, för nu är ornamentiken på dess mitt färdighuggen! Kommer inom korta - promise!
19 apr 08
De två stenarna vid Skresta gravfält finns nu utlagda: Sö 122 och den något mindre ornamenterade Sö 123. Jag har ju lovat lite bilder från min egen runsten, så ett smakprov kommer här (obs att det bara är ristat, inte hugget, än så länge):

Ormens huvud

Jag har tänkt göra en liten länk med bilder från själva
arbetet med spårning, huggning och slutligen målning, men det får vänta lite.
12 apr 08
Gladeligen kan jag konstatera att det härmed kommer en tidigare outlagd sten från min sida, nämligen U 779 utanför Svinnegarns kyrka. Fler stenar kommer!
7 apr 08
Okej. Jag tjatar om att återkomma tätare, men det där med livet pockar ständigt på med än det ena än det andra. Dessutom har jag faktiskt börjat hugga min egen runsten! Kul, lärorikt, tidsödande, lättare än väntat, men tyngre för stackars armarna än väntat. Bilder kommer när det blir soligare ute. Jag hade tänkt komma med en ny sten från Uppland, men i väntan på den får ni hålla till godo med en "gammal" sten från Selaön: Sö 213.
21 mar 08
Då har vi lämnat "Cotton Club" bakom oss! Det är inte utan att det känns ganska vemodigt, eftersom det har varit väldigt kul och väldigt intensivt, och så tar det plötsligt slut. För dig som har bredband kan man få en liten titt på följande länk, men har du bara ett modem är det nog inte läge att titta på musikalens öppningsnummer. : http://webbtv.na.se/player/play/30985
Nåväl, runstenar var det ja. Nu finns Släbrosten nummer två i Nyköping ute: Sö 367.
6 mar 08
Just nu håller vi på med en musikteaterföreställning på jobbet, så det blir inte mycket tid över till annat, eller snarare ork över till annat. NU var det väl ändå dags att mata ut en sten till, och då upptäckte jag att datorkraschen i juni har svalt fler bilder än vad jag hittills trott. Som tur var hade jag lite back-up på just dessa bilder, så nu finns Sö 159 ute på Nyköpingskartan.
23 feb 08
Jag har just lyssnat på en gräslig samling låtar i melodifestivalens tredje omgång, men för att undvika att kräkas tyckte jag att det var bättre att lägga ut två runstenar istället för att titta på omröstningen. Så det gjorde jag! Nu finns de båda Grindastenarna ute: Sö 165 och  Sö 166.
16 feb 08
Efter några veckor av sjuka barn och annat som har gjort att tiden vid datorn har blivit minimal, kan jag nu presentera en nyhet från Uppland, nämligen U 775 vid Hjulsta.
24 jan 08
Den sista av stenarna från Yngaren-kartan som jag har tagit kort på ligger nu ute, och det är det irriterande lilla fragmentet i parken utanför Stäringe. Irriterande för att det är otolkat!
17 jan 08
En nyhet: Sö 46 vid Nykyrka kyrka! Härligt! Dessutom finns nu Ingvarsstenen vid Stäringe, Sö 320, utlagd. När det gäller länken till Ingvarsstenarna och själva historien om Ingvar den Vittfarne så får man vänta tills allt från den gamla sidan har lagts ut (när det nu blir, men jag har ju faktiskt fått ut en hel del den här veckan, om jag får säga det själv).
14 jan 08
En sten ska jag väl ändå kunna få ut idag också: Sö 319 i parken vid Stäringe herrgård. Stenen vid Dnjeprs forsar får vara med på ett hörn också!
13 jan 08
När jag ändå har ledigt är det lika bra att få ut lite färdigt material, så nu kan man se de stenar som finns vid Sköldinge kyrka också, nämligen Sö 66 och Sö 69 (med Sö 369).
12 jan 08
Äntligen (kanske någon tycker) kommer nu en "nyhet": Stigtomta kyrka Sö 48 är nu med i matchen. Jag har även lagt ut det häftiga runblocket i Fyrby, som för övrigt omnämner Midgård.
11 jan 08
Nu finns de vackra och stora runstenarna Sö 54 och Sö 55 vid Bjudby utlagda, liksom den mindre stenen Sö 60. Fler kommer!
6 jan 08
Då har ett nytt år precis börjat, och jag har väl inte haft riktigt ro i kroppen att sitta vid datorn hela julledigheten. Jag har dock äntligen fixat familjesidan, och fixat en hel del färdiga bilder och runor till respektive sten på kartan över Yngaren med omnejd. Nu är det bara att mata ut dessa, varav två är helt nya! Först ut är dock Sö 52 vid bron med det roliga namnet Märings spång. Nyårslöftet är att bli lite snabbare med det material jag redan har, samt att komma iväg på minst två helt nya runstensutflykter (dvs helt nya trakter där jag inte har varit med kamera än)! Den som lever får se!
10 feb 07
Den nya runsidan www.svenskarunstenar.net är härmed invigd!
Kom gärna med synpunkter!